Będąc w każdym nowym miejscu, aby dogłębnie go poznać musimy zakosztować lokalnej kuchni. Najlepiej udać się do miejscowych restauracji lub takich miejsc, gdzie stołuje się tamtejsza społeczność. Jedząc w restauracjach nadmorskich czy hotelowych często możemy spotkać się z jedzeniem ogólnoeuropejskim a lokalnych specjałów trzeba poszukać. Ogólnie kuchnia ta podobnie jak kuchnia śródziemnomorska jest bardzo łagodna i zdrowa, dominuje oliwa, ryby i rośliny ziarniste.
U podstaw czarnogórskie kuchni leży mięso, na wybrzeżu ryby, sery oraz specjalny rodzaj ciasta-pita. To coś podobnego do ciasta francuskiego – bardzie cienkie i delikatne. Można go podawać albo na słono np. z nadzieniem serowo – szpinakowym lub mięsnym. Można też go podawać jako deser – słynna baklava z nadzieniem z orzechów i miodu.
Do najpopularniejszych specjałów mięsnych są dania z grilla. Cevapcici – to dość pikantne pałeczki z mięsa wołowego i wieprzowego. Pljeskavice – to podobna mieszanka mięs ale bardziej na kształt hamburgerów. Raznjici to rodzaj szaszłyków. Najpopularniejsze ryby to brancin – okoń morski, bakalar – dorsz, lignej – kalamary, sipa – kałamarnice, hobotnica – ośmiornica. W okolicy Jeziora Szkoderskiego należy spróbować ryb słodkowodnych; saran-karp i grgeć – okoń. Ryby przyrządza się zazwyczaj na grillu ale można zjeść też rybę z rusztu, leszo czy brodet. Te pieczone podaje się w różnorakich sosach. Najczęściej spotykanym jest sos z pietruszki, czosnku i soku z cytryny. Do tego zazwyczaj jest jarzyna i sałata. Leszo to ryba gotowana z oliwą, octem, liściem laurowym i przyprawami. Brodet – to jakby gulasz z kilku gatunków ryb, serwowany z palentą. Rybę można tez zjeść w formie zupy – saciu.
W kartach menu w Czarnogórze spotkamy tez inne tradycyjne dania. Prebranac to podawana w glinianym naczyniu zapieczona fasola z cebulą i papryką. Musaka to zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego w sosie z mleka i jajek. Przepyszne są też papryczki faszerowane – zwane w Czarnogórze „punjene paprike”.
W ramach deseru kuchnia czarnogórska ma do zaoferowania pączki z słodkiej zalewie /Tulumbe/, ciasto z jadalnych kasztanów /kesten/, czy ciasto z cienkim spodem i warstwą waniliowego kremu /krempita/.
Po dobrym posiłku, konieczne będzie skosztowanie lokalnych trunków. Czarnogóra słynie z produkcji świetnego czerwonego wina. A to za sprawą bardzo dobrej pogody i klimatowi. Wino wytrawne to np. Vranac, a półwytrawne to Krstać. Podobnie jak w sąsiednich krajach warto zasmakować takiego alkoholu jak rakija, uważając przy tym na sporą dawkę procentów jakie zawiera. W zależności od naszych preferencji odnajdziemy tu szeroki wybór smaków: rakiję śliwkową, orzechową, winogronową, wiśniową, morelową lub też z dodatkiem miodu.